Fråga facket Fråga facket

Seminarium om gig-ekonomin och fackets roll

Organisering I dag släpptes en LO-rapport om den så kallade gig-ekonomin och anslutningen till fackförbunden. Till släppet arrangerade LO även ett seminarium om vad dessa frågor innebär för samhället och fackföreningsrörelsen.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Seminarium om Gig-ekonomin

Rapportförfattaren Johanna Palm inledde seminariet med att berätta kort om rapporten, viktiga nyckelbegrepp och den svenska gig-ekonomin. Därefter presenterades Break It-journalisten Erik Wisterberg – som wallraffat som cykelbud för Uber Eats och Foodora – och berättade lite kort om de regler och den arbetskultur han gjorde sig bekant med, innan panelen presenterades. 

Vi har fått ganska mycket hjälp. Det är unga människor och nyanlända som har sitt första jobb. Då är det skönt att ha stöd, angav Bzzts medgrundare Örjan Jansson, som ett av flera skäl till att de valt att teckna kollektivavtal.

Samtalen fortsatte bland annat att handla om att företag kan sätta rimliga löner utan att gå kollektivavtalsvägen, som exempelvis Yepstr, vars grundare Jacob Rudbäck var med i panelen.

Problemet kommer ju när nästa apptillverkare gör en helt annan bedömning. Och den tredje bestämmer sig för att det är fullt rimligt att vi bussar in ungdomar från låglöneländer i Östeuropa som gör det här för 20 kronor i timmen, påpekade Transportarbetareförbundets Maria Arkeby.

Se hela seminariet via LO Play »

Läs LO-rapporten De oorganiserade – Gig-ekonomin och den fackliga anslutningen  (pdf) »

Medverkande

Rapportförfattaren Johanna Palm, forskare Sociologiska institutionen, Stockholms universitet
Maria Arkeby, Transportarbetareförbundet
Erik Wisterberg, reporter Break it som wallraffat som cykelbud för Uber Eats och Foodora
Linda Larsson, utredare LO
Örjan Jansson, medgrundare Bzzt
Jacob Rudbäck, VD och grundare Yepstr

Moderator: Jon Andersson, LO