Fråga facket Fråga facket

Klyftorna ökar mellan makteliten och vanligt folk

Jämlikhet Inkomstskillnaden mellan en vanlig löntagare och makteliten i samhället är den största någonsin. Det visar LOs årliga genomgång ”Makteliten” som presenteras för 19:e gången. 2017 hade de 50 direktörer på svenska storföretag som ingår i undersökningen en genomsnittlig inkomst motsvarande drygt 59 industriarbetarlöner. Årsinkomsten för storbolagens vd:ar är alltså i många fall långt mycket högre än vad en arbetare tjänar på en hel livstid.  


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Anna Almqvist och Karl-Petter Thorwaldsson presenterar den årliga granskningen av Makteliten.

Rikisarna måste förstå att ojämlikhet är dåligt för alla

Den genomsnittliga sammanräknade inkomsten för hela Makteliten (som förutom näringslivet även innefattar maktpositioner inom exempelvis politik, media och ekonomi) motsvarade 19,6 industriarbetarlöner 2017.

- Det är oacceptabelt att makteliten fortsätter att dra ifrån. Ökad ojämlikhet göder missnöje och högerpopulism. Det är dags för rikisarna att inse att ökad ojämlikhet är dåligt för hela samhället, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Begränsa VD:arnas löneökningar

Flera saker behöver göras för att skillnaderna mellan makteliten och vanligt folk inte ska öka ännu mer, enligt Karl-Petter Thorwaldsson. LO vill bland annat att det ska finnas föreskrifter om att vd:s årliga löneökningstakt inte ska vara högre än löneökningstakten för övriga anställda i företaget. Annars måste företagen förklara sig i årsredovisningen. Dessutom behövs hårdare beskattning av kapitalinkomster samtidigt som a-kassa och sjukförsäkring måste höjas och omfatta fler.

67 000 kronor mindre i skatt i månaden

Karl-Petter Thorwaldsson är samtidigt skarpt kritisk till flera delar av januariavtalet, som han menar kommer öka inkomstskillnaderna i Sverige.

- Nu när värnskatten avskaffas kommer den genomsnittliga vd:n på de 50 storföretagen i vår undersökning betala dryga 67 000 kronor mindre i skatt i månaden. Så kan vi inte ha det. Den skattereform som ska komma senare under mandatperioden måste gynna vanligt folk, istället för rikisar, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Mer från LO

Program för omfördelning - sex punkter för minskade inkomstskillnader

Se pressträffen där rapporten Makteliten presenteras